מהו תהליך התחדשות עירונית ואיך כולם מרוויחים מזה?
החל משנות ה-90, בעידוד הממשלה, חלה תנופה כבירה בכל הנוגע לתחום ההתחדשות העירונית בארץ. פרויקטים רבים של התחדשות עירונית בכל רחבי הארץ שיפרו באופן משמעותי את תנאי המגורים ואיכות חייהם של תושבים רבים.
לעיתים, חוסר הידע והבלבול הקיימים בציבור עלולים לגרום לקבלת החלטות שגויות ולמנוע את מימוש פוטנציאל ההתחדשות. במאמר הבא נעשה סדר בבלגן ונסביר מהו תהליך התחדשות עירונית ואיך כולם מרוויחים מזה.
מהי למעשה התחדשות עירונית
התחדשות עירונית נועדה למצות את פוטנציאל השימוש בקרקעות תוך שמירה על שטחים ירוקים ברחבי העיר, זאת באמצעות ניצול יעיל של הקרקעות, שיפור התשתיות, הכבישים והמדרכות, בניית מוסדות ציבור, הרחבת אזורים ירוקים ברחבי העיר ועוד. פרויקטים מעין אלה הפכו פופולאריים בשנים האחרונות וניתן לחזות בהתחדשות עירונית בתל אביב לעיתים קרובות.
פרויקט התחדשות הוא למעשה תהליך מקיף אשר במהלכו מחדשים שכונות ותיקות על ידי שיפוץ, חידוש ומיגון של בנייני המגורים וכן הוספת יחידות דיור חדשות באזור. בנוסף לכך, מתבצע שדרוג של התשתיות והמרחביים הציבוריים בשכונה.
התחדשות עירונית יכולה להיות מקודמות על ידי הרשויות המקומיות ומשרד הבינוי והשיכון על מנת לשפר את איכות החיים בעיר, כיזומה פרטית של בעלי הנכסים והדירות או יזמים וקבלנים המעוניינים להוביל פרויקט שכזה.
סוגי התחדשות עירונית
באופן כללי, ניתן לחלק את תהליך ההתחדשות העירונית לשני סוגים עיקריים:
- תמ"א 38 - תוכנית שנועדה לחזק בניינים ישנים, חלשים ורעועים על מנת להיערך לאסונות טבע ומצבי חירום היכולים להוות סכנה בטיחותית לבניין שכזה. במסגרת התוכנית, ניתנת תוספת קומות ליזם, וכנגדה הוא מבצע עבודות חיזוק ואיטום, חידוש בחזות והתשתיות של הבניין, הוספת מרחב מוגן לכל דירה, הרחבת דירות קיימות ועוד.
- פינוי בינוי - זהו התהליך שלמעשה יכול לחולל את השינוי הגדול ביותר. במסגרת פרויקט פינוי בינוי נהרס הבניין הקיים לטובת בניין חדש ומודרני. במהל הפרויקט, דיירי הבניין מפונים באופן זמני לדירות שכורות, וכשיחזרו לבניין החדש ייהנו משדרוג איכות חייהם בדמות שטחי חנייה פרטיים, מעלית, בניין חדש ומודרני בעל מפרט טכני מתקדם ועוד.
השותפים בתהליך
למעשה, בפרויקט התחדשות העירונים ישנם שלושה שותפים לתהליך:
- דיירי הבניין - למעשה עומדים במרכז הפרויקט, ונהנים מפרותיו. הפרויקט נעשה בהסכמתם המלאה, והם זוכים לליווי צמוד של החברה המבצעת.
- החברה המבצעת\היזם - החל מתהליכי הייזום והפיתוח, ליווי משפטי ותכנון פיננסי ועד ביצוע פרקטי של הפרויקט.
- הרשות המקומית – אחראית למעשה על הקשר בין החברה המבצעת למשרדי הממשלה הרלוונטיים. מפקחת על התנהלות תקינה של הפרויקט בהיבטים רגולטורים, כלכליים, בטיחותיים, ועוד.
איך כולם מרוויחים
בתהליך של התחדשות עירונית כל הצדדים המעורבים יוצאים מורווחים. הרשות המקומית משפרת את התשתיות, את איכות חיי התושבים בשטחה, את תמהיל הדירות בעיר ומחזקת את מרכזי הערים- ההיצע גדל והמחירים יורדים.
בעלי הנכס, המרוויחים הגדולים, מקבלים נכס חדש, בטוח וגדול יותר. במקום הנכס הישן והרעוע שגרו בו לפני כן, כעת ברשותם דירה חדשה עם מרפסת, חנייה, מעלית ומחסן- כל עסקה כזו משפרת את שווי הנכס במאות אלפי שקלים. הפרויקט עצמו הוא ללא עלות לדיירי הבניין שכן היזם מקבל סל דירות או זכויות המניבים לו רווח סביר.